Encyclopedia

Akutno vnetje mehurja (cistitis)

je druga najpogostejša vnetna bolezen pri odrasli populaciji. Najpogostejši vzrok te bolezni so bakterijske okužbe, najpogostejši bakterijski povzročitelj pa je Escherichia coli. Značilno je pogostejše in boleče uriniranje, pekoč občutek in občutek rezanja, pojav krčev ipd.

Alfa-blokatorji

so zdravila, ki sprostijo mišice okoli vratu mehurja in tako olajšajo uriniranje. To so zdravila na kemični osnovi, ki imajo lahko neželene stranske učinke in kontraindikacije z drugimi zdravili.

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

je strokovni naziv za benigno povečanje prostate. Je najpogostejši benigni tumor pri moških in njegova pojavnost v populaciji se s starostjo povečuje.

Fitoterapija

je metoda zdravljenja z rastlinami in rastlinskimi izvlečki. Dandanes dobiva vse večjo veljavo.

Hematurija

kaže na prisotnost krvi v urinu. Včasih je vidna s prostim očesom, včasih le pod mikroskopom.

Inkontinenca

se nanaša na nezmožnost zadrževanja urina v mehurju.

Kronično vnetje mehurja (cystitis chronica)

običajno nastane zaradi nezdravljenega akutnega vnetja, pri katerem je sluznica mehurja prizadeta zaradi bakterijske okužbe. Na sluznici mehurja se pojavi zastoj in oteklina, bakterije pa so prisotne v urinu. Manifestacije kroničnega vnetja mehurja so podobne manifestacijam akutnega vnetja, vendar so manj intenzivne. V urinu se pogosto pojavi kri in bolnikovo splošno stanje se postopoma poslabša.

Nokturija

pomeni pogosto uriniranje ponoči, pogosto povezano z manj uriniranja podnevi.

Potenca

beseda potenca prihaja iz latinščine in pomeni moč, zmogljivost, usposobljenost, sposobnost. V primeru moške potence gre za sposobnost spolnega odnosa in oploditve.