Kako prepoznati povečano prostato in kaj lahko storim glede tega?

Povečana prostata ne boli, zato tega ne boste opazili, dokler vam ne bo povzročala težav. Ker gre sečnica skozi sredino prostate, lahko njeno povečanje povzroči težave z uriniranjem. Pogosta kompulzivna potreba po stranišču je prvi opozorilni signal. Pogostejši so obiski stranišča podnevi in ponoči. Drugi zaplet je delna izguba nadzora nad pretokom urina in občutek, da se mehur ne izprazni.

Kakšni so simptomi povečane prostate?

  • Pogosto uriniranje in nenadna potreba po uriniranju.
  • Nekonstanten pretok urina.
  • Občutek nepopolno izpraznjenega mehurja.
  • Boleče uriniranje.
  • Prekinjajoč curek urina.
  • Nenadzorovano uhajanje urina.
  • Težaven začetek uriniranja.

Nekateri imajo le enega od teh simptomov, spet drugi dva ali celo vse. Pri moških je povsem običajno, da imajo težave predvsem ali izključno ponoči, uriniranje čez dan pa je povsem normalno. Včasih se kažejo v ponavljajočih se okužbah sečil. Težave se postopoma razvijajo in trajajo – ali pa se poslabšujejo – mesece in leta.

Ali veste, če imate tudi vi takšne težave? Preverite

Ne odlašajte z obiskom zdravnika

Namreč težave z sečili niso značilne le za povečano prostato, lahko se pojavijo pri kateri koli drugi bolezni prostate in sečil. Če pa imate več kot petdeset let, je povečana prostata najpogostejša težava, s katero se spopadajo moški. Vendar pa se lahko poleg benignega povečanja prostate pojavi tudi rak prostate, ki je ena najpogostejših vrst raka pri moških. Vsak moški, starejši od 40 let, bi moral vsaj enkrat letno obiskati zdravnika in pregledati svoje zdravstveno stanje.

Na koga vpliva povečana prostata

Okoli 40. leta mnogi moški že doživljajo prve zaplete; pri 50. letu benigna hiperplazija prostate prizadene skoraj polovico moške populacije. Pri osemdesetih letih pa ima to težavo že osem od desetih moških.

Faze povečane prostate in možne rešitve

Težave s povečano prostato so lahko v različnih fazah, od začetnih do resnih. Ni dobro podcenjevati opozorilnih znakov in v primeru, da imate kakršne koli težave, obiščite zdravnika.

Če imate blage težave, ki vas ne motijo, vam bo zdravnik verjetno priporočil prilagoditev življenjskega sloga in prehranjevalnih navad. Kaj to pomeni? Predvsem

nehajte kaditi, več se gibajte, upoštevajte režim pitja, omejite kavo in alkohol. Primerni dodatki so na primer zeliščni čaji, ki vsebujejo vrbovec, zlato rozgo, brezo ali medeno deteljo.

Pri blagih in zmernih težavah so priporočljivi naravni prehranski dodatki z dokazano učinkovitostjo. Na slovenskem trgu obstaja več izdelkov za normalno delovanje prostate. Njihova sestava temelji na naravnih snoveh, za katere so študije potrdile največjo učinkovitost. Te rastlinske aktivne snovi so v odobrenih postopkih uroloških društev priporočljive zlasti pri lažjih in zmernih težavah. Prednost imajo predvsem zato, ker nimajo stranskih učinkov, ne zmanjšujejo kakovosti sperme ali kakovosti spolnega življenja in obratno. To so na primer prehranska dopolnila z visoko vsebnostjo izvlečka afriške slive, ki sodijo med najboljše kartirane rastlinske izvlečke, ki se uporabljajo za podporo delovanja prostate.

V primeru resnih težav prehranska dopolnila morda ne bodo več pomagala in bo uporaba zdravil na recept/zdravljenje nujno. Pred zdravljenjem najprej obiščite urologa. Praviloma bo moral moški opraviti splošni preventivni pregled, krvni test za določitev vrednosti prostatičnega specifičnega antigena (PSA) in pregled prostate

skozi rektum. Če zdravnik sumi na resnejšo težavo, opravi tudi biopsijo prostate, ultrazvok ali slikanje z magnetno resonanco. Če bo zdravnik ocenil, da so težave resne, bo predpisal zdravila, ki sproščajo krčenje gladkih mišic prostate, ali zdravila, ki vplivajo na spolne hormone (raven testosterona

močno vpliva na prostato). Slabosti zdravil na recept so njihovi stranski učinki, saj pogosto negativno vplivajo na spolno funkcijo in zmanjšajo libido.

V najhujših primerih povečane prostate je potrebna operacija, ko se odstrani notranjost prostate ali celotna prostata.

Naravno zdravljenje povečane prostate

Pripravki iz rastlinskih izvlečkov tako rekoč nimajo stranskih učinkov, medtem ko lahko zdravila, predpisana za zdravljenje povečane prostate, zmanjšajo kakovost sperme ali kakovost spolnega življenja. Za zdravljenje povečane prostate je najpogosteje uporabljen rastlinski izvleček Pygeum africanum – afriška sliva.

Pygeum africanum – naravni čudež za prostato

Afriško slivo (Pygeum africanum) so pri težavah s sečili kot tradicionalno medicino uporabljali že afriški domorodci. Danes ponovno odkrivamo ta naravni čudež za prostato, ki prihaja iz deževnih pragozdov Afrike. Lubje tega tropskega drevesa je bogato s fiziološko aktivnimi snovmi in se zato uporablja kot del zdravil ali dodatkov za zdravljenje prostate in sečil. Njegova prednost je, da je 100-% naraven, učinkovit in nima stranskih učinkov.

PRORED3 vsebuje 200 mg izvlečka afriške slive, zaradi česar je najmočnejši izdelek z vsebnostjo slive na trgu. Za izboljšanje težav je dovolj le 1 kapsula na dan. Po najnovejših ugotovitvah so prostata, potenca in vitalnost področja, ki se med seboj prepletajo. Zato PRORED3 vsebuje tudi učinkovite rastlinske izvlečke, ki pozitivno vplivajo na potenco in vitalnost.

Ali veste, če imate tudi vi takšne težave? Preverite.

PRORED3

PRORED3 vsebuje 200 mg izvlečka afriške slive. Za izboljšanje težav je dovolj le 1 kapsula na dan. Po najnovejših ugotovitvah so prostata, potenca in vitalnost področja, ki se med seboj prepletajo. Zato PRORED3 vsebuje tudi učinkovite rastlinske izvlečke, ki pozitivno vplivajo na potenco in vitalnost.

Več
o izdelku
Želim
preizkusiti

Kaj je prostata in zakaj bi me to moralo zanimati?

Preberi članek

Spoznajte afriško slivo, naravni čudež za prostato

Preberi članek

Kako so povezane prostata, potenca in vitalnost?

Preberi članek